Bessensap 2018

Vrijdag 15 juni was Bessensap 2018, georganiseerd door NWO en VWN. Zo’n 400 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoetten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis uit te wisselen over recente ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie. 

Het programma van Bessensap bestond uit verschillende onderdelen. Zo gaf Deborah Blum een keynote lezing, presenteerden wetenschappers in diverse sessies nieuwswaardige onderzoeksresultaten, en kon je kennismaken in diverse workshops met de werkwijze van journalisten en voorlichters. Ook werden de Spinozalaureaten en de Stevinlaureaten 2018 bekend gemaakt.

 
foto1.jpg

Programma

Bessensap biedt een programma vol nieuwswaardige onderzoeksresultaten en een blik op de laatste ontwikkelingen in de wetenschapscommunicatie. Hét evenement om je kennis op tal van terreinen bij te werken. Via deze website en Twitter houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen.

 
Julia Cramer.jpg

Dagvoorzitter

Ze is een wetenschapper met een passie voor het delen van wetenschap. Ze won de Minerva prijs voor haar promotieonderzoek bij QuTech en doet onderzoek naar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. Quantum expert Julia Cramer leidt je door het programma van Bessensap 2018!

 
UzYxcmWl_400x400.jpeg

Keynote

Keynote spreker dit jaar is Deborah Blum. Blum is een Amerikaanse journalist en leidt het Knight Science Journalism-programma aan het MIT. Zij is auteur van boeken, waaronder The Poisoner's Handbook (2010), en was columnist voor de New York Times en blogger voor Wired.
 

 
BESSENSAP2017-44_web.jpg

Spinoza- en Stevin

NWO-voorzitter Stan Gielen maakt tijdens Bessensap de Spinozalaureaten en de Stevinlaureaten 2018 bekend. Na de bekendmaking zijn de laureaten van beide premies beschikbaar voor interviews,foto’s en het maken van afspraken met journalisten.

 

Bessensap ontleent zijn naam aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977): 

Er was eens een professor
Die at betonnen pap
Dat deed hij niet uit honger
Maar voor de wetenschap
Zijn vrouw stond luid te huilen
En riep bij ied're hap: 
'Ach, Hendrik neem tenminste
Een beetje bessensap.'

(De blikken fluit, Utrecht 1948)