Richard Harris

Richard Harris keynote speaker Bessensap 2017

Oosterhuiszaal (begane grond), 9.40 uur - 10.30 uur

We openen Bessensap 2017 met het verhaal van Richard Harris. Harris is een wetenschapsjournalist die sinds 1986 voor de Amerikaanse National Public Radio het nieuws verslaat, in het bijzonder over het klimaat en de gezondheidszorg. Hij ontving diverse prijzen voor zijn werk, waarin hij regelmatig controversiële onderwerpen aankaart. Zo won hij met collega Rebecca Perl een Peabody award voor hun rapportages over geheime documenten van de tabaksindustrie in 1994, waaruit blijkt dat bedrijfswetenschappers zich goed bewust waren van de gevaren van roken.

Richard reisde de hele wereld over, van de Zuidpool en het Great Barrier Reef naar de Arctische Oceaan, om te rapporteren over klimaatverandering. In 2014 verlegde hij zijn aandacht, terug naar biomedisch onderzoek, en ontdekte Harris dat het wetenschapsveld te lijden had onder het gebrek aan onderzoeksgeld. Dat deed Harris besluiten tot het nemen van een sabbatical en onderzoek te doen aan Arizona State University’s Consortium for Science, Policy & Outcomes en zijn eerste boek te schrijven met de titel ‘Rigor Mortis: How Sloppy Science Creates Worthless Cures, Crushes Hope and Wastes Billions’.

In Rigor Mortis luidt Harris de noodklok over de gevolgen van 'sloppy science' en onderstreept hij het belang van reproduceerbaarheid en replicatieonderzoek. Harris vertelt je meer over zijn bevindingen én hij reikt je handvatten aan om hier mee te dealen als journalist, wetenschapper of persvoorlichter.