ScienceBattle

Onder leiding van René Broeders
Oosterhuiszaal (begane grond) 16.15 - 16.45 uur

Drie promovendi nemen het tegen elkaar op in de ScienceBattle: wie heeft  het beste verhaal over zijn of haar onderzoek? Bij welke presentatie gaat een wereld voor je open? Snap je waar het over gaat? Voel je de passie? Kun je het navertellen?
In een gedreven presentatie vertellen promovendi over hun vakgebied en over het onderzoek waar zij mee bezig zijn. Er komen drie wetenschappers aan bod en in totaal krijgen ze elk tien minuten de tijd. Aan het eind van de performance  kiest het publiek een winnaar.

Deze 3 promovendi zullen er staan:
Linda Drijvers (Radboud Universiteit)
Probeer eens een gesprek te voeren, zonder je handen te gebruiken: dat valt nog niet mee. Linda Drijvers (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de functie van handgebaren in taal.

Jesse Küpers (Universiteit Utrecht)
Die vredige plantjes in jouw tuin, zijn helemaal niet zo lief voor elkaar. Om te groeien hebben ze licht nodig en die willen ze zelf opvangen, zodat de buurplanten het nakijken hebben. Maar daarbij gaat veel energie verloren. Jesse Küpers (Universiteit Utrecht) roept de ruziënde planten tot de orde en zorgt dat ze slimmer groeien.

Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum)
Hoe vaak hoor je niet over DNA, zonder nou eigenlijk precies te weten wat het is en hoe het werkt. Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) vertelt hoe het zit. Zelf tuurt ze urenlang naar de 6 miljard componenten waaruit DNA bestaat. Ze is op zoek naar ‘foutjes’ in het DNA van mensen met schildklierkanker. Ze wil ontdekken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat en vooral hoe dat kan worden voorkomen